Welke type van koelkast zoek je?

Ben je toe aan een nieuwe koelkast, met of zonder diepvriezer? Dan bevind je je in een wereld van steeds uitgebreidere en gevarieerdere opties om uit te kiezen. Het is van cruciaal belang om een model te selecteren dat perfect aansluit bij jouw behoeften. Maar hoe doe je dat? Laten we samen de belangrijkste criteria doornemen.

Koel-vriescombinatie met twee deuren

De meerderheid van de huishoudens maakt gebruik van een koel-vriescombinatie met twee deuren, waarbij de koelkast en de diepvriezer afzonderlijke compartimenten hebben die onder elkaar zijn geplaatst.

Bij een combi-top-model is het vriesgedeelte boven de koelkast gesitueerd, terwijl het bij een combi-bottom-model eronder te vinden is.
In ons land zijn vooral de combi-bottom-modellen populair. Over het algemeen hebben ze een ruimer vriesvak in vergelijking met de combi-top, hoewel er enige ruimte verloren gaat door de aanwezigheid van laden, wat bij de combi-top niet het geval is.

Inbouwmodel met 1 of 2 deuren

inbouw koelkasten

Indien je wilt dat je koelkast volledig opgaat in het interieur van je keuken, is een inbouwmodel de juiste keuze. In tegenstelling tot een vrijstaande koelkast moet deze in een specifieke nis worden geplaatst, en dit type is tevens voorzien van een specifiek ventilatiesysteem.

Volledig ingebouwde apparaten, die niet alleen in een nis zijn geplaatst maar ook zijn afgewerkt met een meubelpaneel, zorgen ervoor dat je keuken er als één samenhangend geheel uitziet. Dit is een interessante optie als je de beschikbare ruimte in je keuken optimaal wilt benutten en een harmonieus geheel wilt creëren. Vaak wordt gekozen voor een ééndeursmodel van 122 cm hoog, maar ook een combi-bottom model van ongeveer 178 cm of een kleiner model van 82 cm (geschikt voor onder het aanrecht) kan worden ingebouwd. Helaas is het energieverbruik van veel inbouwkoelkasten van 178 cm verbeteringswaardig.

Meer hierover lees je in onze artikelen over inbouwkoelkasten.

Tafelmodel (1 deur)

Tafelmodellen, met een hoogte tot 90 cm, zijn ook beschikbaar. Deze modellen hebben slechts één deur en kunnen optioneel een vriesvak bevatten. Tafelmodellen worden vaak ingezet als secundaire koelkast of vinden hun plaats in studentenwoningen.

Amerikaanse koelkast (2 of 3 deuren)

amerikaanse koelkast

Indien je over voldoende ruimte beschikt, is de zogenaamde "Amerikaanse koelkast" een optie: een model waarbij de koelkast en diepvriezer naast elkaar staan, elk met een aparte deur (een "side-by-side" koelkast).

Er bestaat een onderscheid tussen de echte Amerikaanse side-by-side en de Europese variant. De authentieke Amerikaanse versie is doorgaans 178 cm hoog en in totaal 90 cm breed, met een smal vriesgedeelte aan de linkerkant (waarbij soms ruimte verloren gaat door de ijsblokjesmaker/waterverdeler).
De Europese variant bestaat uit twee afzonderlijke, gelijkwaardige delen van elk 60 cm breed, die naast elkaar staan als één geheel.
Het "French door"-type combineert het principe van een combi-bottom met dat van een Amerikaanse side-by-side-koelkast: bovenaan is er een koelcompartiment van ongeveer 90 cm breed met twee openslaande deuren, terwijl onderaan het vriesgedeelte is met één of twee lades (of één frontpaneel waarachter dan twee lades schuilgaan).